بسیاری از نوازندگان یوکللی پس از گذشت مدتی به فکر اتصال ساز خود به امپلی فایر و استفاده از امکانات صدایی مختلف آن میافتند. برای اتصال صحیح یوکللی به امپلیفایر و پخش صدای ساز از طریق اسپیکرهای آن، نیاز است با خود امپلیفایر، قطعهی پیکآپ و کابل مخصوص اتصال آنها آشنا شوید. در این راهنمای وصل کردن یوکللی به امپلی فایر تمام جزئیات مورد نیاز شما را پوشش میدهیم تا به راحتی بتوانید ساز خود را به امپ متصل کنید.
نکات کلیدی در مورد اتصال یوکللی به امپلی فایر:
پیش از هر چیز لازم است با ساختار ایجاد صدا در یوکللی و نحوهی تقویت آن به کمک آمپلیفایر آشنا شوید. صدا در یوکللی در نتیجهی ضربه زدن به سیمها و ارتعاش سیم به وجود میآید. این صدا معمولا در کاسهی ساز ایجاد میشود و یک فرایند غیر الکتریکی دارد. هرچقدر هم که شما محکم به سیمها ضربه بزنید و ساز شما بزرگترین سایز یوکللی یعنی تنور باشد، باز هم بلندی صدا یک حد مشخص دارد.
برای اینکه صدای اوکولهله را تقویت کنیم لازم است ابتدا آن را به امواج الکتریکی تبدیل کنیم، سپس این امواج را تقویت کنیم و در نهایت از طریق اسپیکر آن را پخش کنیم. این فرایندی است که در اتصال یوکللی به امپلی فایر اتفاق میافتند. در نتیجه برای تقویت صدای یوکللی و پخش از اسپیکر نیاز به این ۳ وسیله دارید:
- پیکآپ یوکللی
- آمپلیفایر
- کابل دو سر بنون (TRS)
پیک آپ یوکللی
پیکاپ یوکللی وسیلهای است که روی ساز شما نصب میشود و صدا و ارتعاشات سیمهای یوکللی را تبدیل به سیگنالهای الکتریکی میکند. در نتیجه میتوان این سیگنال را به امپلیفایر و اسپیکر انتقال داد. معمولا برندهای مختلف یوکللی، سازهایشان را در مدلهای پیکآپدار و بدون پیکآپ عرضه میکنند. مدلهای پیکآپدار یوکللی در انگلیسی با حروف EQ مشخص میشوند. معمولا بسیاری از یوکللیها به شکل پیشفرض پیکآپ ندارند و لازم است خودتان بعدا به آن پیکاپ اضافه کنید.
اگر یوکللی پیکآپ نداشته باشد، میتوانید از انواع پیکآپها که کارکردهای متفاوتی دارند استفاده کنید. بعضی از این پیکآپها به صورت اکسترنال به اجزای یوکللی مثل سردسته ساز، حفره صدا یا خرک وصل میشوند. برخی دیگر به صورت اینترنال هستند که لازم است قسمتی از صفحهی کنار گیتار بریده شود و پیکآپ روی آن نصب شود.
همچنین پیکآپ به دو دستهی اکتیو (فعال) و پسیو (غیر فعال) هم تقسیمبندی میشوند. در مدل پیکاپ اکتیو یوکللی از منبع تغذیه مثل باتری برای روشن کردن پیکاپ استفاده میشود. اما پیکآپهای پسیو بدون منبع تغذیه و باتری کار میکنند و معمولا با دریافت ارتعاش سیمها کار میکنند. پیکاپهای پسیو یوکللی معمولا صدای خروجی طبیعیتری دارند و پیکآپهای اکتیور یوکللی صدا را شفافتر میکنند. بعضی پیکآپها امکان انجام تنظیماتی روی صدای خروجی مثل باس، تریبل و بلندی صدا را هم به شما میدهند.
بیشتر بخوانید: آموزش کوک یوکللی
آمپلی فایر یوکللی
آمپلی فایر Amplifier یوکللی وسیلهای است که سیگنالهای الکتریکی که همان صدای یوکللی هستند را از پیکاپ دریافت میکند و آن را تقویت میکند تا برای پخش از اسپیکر آماده باشند. ترجمهی کلمهی آمپلیفایر هم به فارسی دقیقا همین «تقویتکنندهی صدا» است. آمپلیفایر پس از تقویت سیگنالها، صدا را از اسپیکرهایش پخش میکند. علاوه بر این بسیاری از آمپلیفایرها تنظیمات مختلف دیگری هم در اختیار شما قرار میدهند که میتوانید صدای یوکللی خود را کاملا تغییر دهید، آن را شفافتر کنید و جنس صدا را به کلی تبدیل به یک جنس دیگر کنید. معمولا تمام آمپلیفایرها گزینهی میزان صدا، باس و Treble را دارند.
برای تهیه یک آمپلیفایر مناسب یوکللی باید به قدرت آن توجه کنید. قدرت آمپلیفایرها بر اساس وات تقسیم میشوند. هرچقدر بخواهید صدای ساز بیشتر تقویت شود و در واقع قصد داشته باشید در فضای بزرگتری صدای یوکللی پخش شود، باید آمپلیفایر قویتری تهیه کنید. معمولا یک آمپلیفایر برای فضای بسته کوچک و خانگی بین ۱۰ تا ۲۰ وات قدرت دارد. برای اجراهای متوسط و محیط باز بین ۲۰ تا ۴۰ وات و برای اجراهای بزرگ با یوکللی بالای ۴۰ وات مورد نیاز است.
فراموش نکنید که هرچقدر قدرت آمپلیفایر یوکللی بیشتر میشود، وزن و اندازهی آن هم بزرگتر میشود و حمل و نقل دشوارتری دارد.
کابل دو سر بنون (TRS)
یکی از مواردی که کیفیت صدای یوکللی شما را پس از اتصال به آمپلیفایر تعیین میکند، کابل اتصال پیکآپ به آمپلیفایر است. برای اتصال پیکاپ یوکللی به آمپلیفایر حتما باید از کابلی به نام دو سر بنون یا همان TRS استفاده کنید.
دلیل استفاده از این کابل نوع سیگنال خروجی از پیکآپ یوکللی است. سیگنال انتقال از پیکآپ یک سیگنال تقویتنشده و ضعیف است. به همین دلیل کابلهایی مثل کابل AUX که تلفن همراه خود را با آن به اسپیکر وصل میکنید مناسب انتقال این سیگنال نیستند.
کابلهای TRS معمولا با کیفیتهای مختلفی تولید میشوند. اما نباید به هیچ عنوان توقع قیمت پایینی از آنها داشت. این کابلها معمولا نسبت به کابلهای دیگری مثل AUX قیمت چند برابری دارند. حتما به شما توصیه میکنیم که کابل دو سر بنون با کیفیتی تهیه کنید. چرا که کیفیت پایین کابل باعث ایجاد مشکلات فراوان در انتقال سیگنال و صدا میشود. دقت کنید که این کابل برای اتصال یوکللی به تجهیزات دیگری مثل کارت صدا هم استفاده میشود. در بازار میتوانید این کابل را با نام کابل گیتار یا کابل آمپلیفایر هم پیدا کنید.
مراحل اتصال یوکللی به آمپلی فایر
- تهیه وسایل: اگر سازتان پیکاپ ندارد یک پیکآپ برای آن تهیه کنید. با توجه به نیاز خود و نوع صدایی که میپسندید میتوانید یکی از مدل پیکآپهای یوکللی موجود در بازار را تهیه کنید. دقت کنید که بعضی از پیکآپهای گیتار برای یوکللی هم مناسب است. علاوه بر پیکاپ، یک آمپلیفایر و کابل باکیفیت هم تهیه کنید.
- پیکاپ یوکللی و آمپلیفایر را پیش از اتصال به یکدیگر خاموش کنید تا صدای گوشخراشی نشنوید.
- بعد از اتصال یوکللی و آمپلیفایر، ابتدا آمپلیفایر را با صدای کم روشن کنید و بعد به سراغ پیکآپ بروید.
- سعی کنید زیاد به آمپلیفایر نزدیک نباشید تا فیدبک صدایی باعث اختلال در صدای آمپلیفایر نشود.
- از قابلیتهای مختلف و افکتهای آمپلیفایر خود استفاده کنید تا تجربههای صدایی جدیدی داشته باشد.
معمولا بیشتری مشکلاتی که برای نوازندگان در حین اتصال یوکللی به آمپلیفایر پیش میآید مربوط به کیفیت پایین کابلشان است. به همین دلیل اگر به مشکل نویز زیاد صدا خوردید، ابتدا از کیفیت کابل مطمئن شوید و بعد آمپلیفایر و پیکاپ را چک کنید.
پیش از تصمیم برای تهیهی تجهیزات اتصال یوکللی به امپلی فایر این نکته را در نظر داشته باشید که اگر چه خرید اوکوله له یک انتخاب به نسبت اقتصادی است، اما گاهی ممکن است تهیه تجهیزات آمپلی فایر با کیفیت، قیمتی نزدیک یا حتی بیشتر از یوکللی شما داشته باشد.
بیشتر بخوانید: با کوکهای متفاوت یوکللی آشنا شوید