آکورد بارهدار که در انگلیسی آن را Barre Chord مینامند، به معنای گرفتن دو سیم یا بیشتر با یک انگشت است. آکوردهای بارهدار در یوکللی به اندازه گرفتن آکورد بارهدار در گیتار سخت نیست. اما به هر حال احتیاج به تمرین و البته آمادگی انگشتان دست چپ دارد. در این مقاله به بررسی آکوردهای بارهدار در یوکللی میپردازیم و به این سوالات پاسخ خواهیم داد، آکورد باره دار چیست؟ چرا آکوردهای بارهدار؟ انواع آکوردهای بارهدار؟ نکاتی که به شما کمک میکند تکنیک باره را بهتر بر روی یوکللی اجرا کنید.
آنچه در این مقاله میخوانید
آکوردبارهدار چیست؟
به تکنیکی که شما با یک انگشت دو یا چند سیم را همزمان میگیرید باره میگویند. زمانی که به شکل عادی تک نتی را روی یوکللی اجرا میکنیم نوک انگشتان بر روی سیم مینشیند اما در تکنیک باره انگشتان دست چپ ( اگر راست دست باشید) بر روی فرت یوکللی میخوابد. به شکل پایین دقت کنید. انگشت اشاره در یک تصویر به حالت نصفه و در تصویر دیگر به شکل کامل بر روی فرت خوابیده است.
چرا باید از آکورد بارهدار استفاده کرد؟
آکوردهای بارهدار فرصتهای بسیاری را پیش روی ما میگذارند. برای مثال تصور کنید که شما برای گرفتن یک آکورد مشکل دارید، شما میتوانید با استفاده از تکنیک باره شکل جدیدی از این آکورد را بگیرید. آکوردهای بارهدار در طول دسته ساز جابهجا میشوند و آکورد جدیدی را درست میکنند و البته اگر تکنیک باره را خوب بلد باشیم دیگر احتیاجی به کاپو نخواهیم داشت و می توانیم با آکوردهای بارهدار یک آهنگ را در تونالیتههای مختلف اجرا کنیم.
نکات مهم در گرفتن آکوردهای بارهدار
تکنیک باره تکنیک سختی نیست اما مانند هر تکنیک دیگری احتیاج به تمرین دارد. شاید از نوازندگان یوکللی و گیتار کمک بگیرید و از آنها بخواهید به شما نکاتی را آموزش دهند به شما بگویند بیشتر تمرین کنید و این نکته خیلی کمک مفیدی به شما نمیکند. البته حرف آنها درست است اما نکتههای کوچکی وجود دارند که با رعایت آنها کمک بزرگی به نوازندگی ما خواهد کرد.
۱. محل قرارگیری انگشت شست را چک کنید
تکنیک باره نیازمند نیروی کافی برای قرارگیری کامل انگشت اشاره یا هر انگشت دیگری است که وظیفه گرفتن باره را دارد. بنابراین محل قرارگیری انگشت شست کمک بسیاری خواهد کرد. انگشت شست خود را پشت دسته ساز قرار دهید.
۲. به میله فرت نزدیکتر شوید
انگشت باره خود را از میله فرت دور نگیرید. هرچقدر انگشت خود را دورتر قرار دهید این تکنیک سختتر میشود و صدای تمیز در آوردن سختتر خواهد شد. به تصویر پایین دقت کنید. انگشت اشاره باید دقیقا پشت فرت قرار بگیرد، با اینکار از وارد کردن نیروی بیش از نیاز و دردگرفتن دستان شما جلوگیری میکنید.
۳. از کنار انگشت خود برای باره گرفتن استفاده کنید
استفاده از روی انگشت اشاره باره گرفتن را برای شما سخت میکند. انگشتان دست گوشتی و نرم هستند بنابراین وقتی روی انگشت را بر روی سیمها قرار میدهید سیمها از لابهلای گوشت انگشتان شما رد میشوند و برای اینکه بتوانید سیمها را کامل به چوب فرتبورد بچسبانید احتیاج به نیروی زیاد دارید. بنابراین سعی کنید از گوشه انگشت خود که کمی استخوانیتر است برای گرفتن باره استفاده کنید.
حالا به جای اینکه به سمت پایین فشار را وارد کنید به سمت سردسته ساز فشار دهید. با انجام اینکار متوجه میشوید که موقعیت آرنج دست تغییر میکند.
۴. آرنج را در پهلوی خود جمع کنید
برای گرفتن آکورد بارهدار یاد گرفتیم که از گوشه انگشت برای گرفتن باره استفاده کنیم. برای اینکار باید کمی آرنج خود را در پهلوی خود جمع کنیم تا بتوانیم انگشت را بر روی دسته بچرخانیم. دور کردن آرنج از بدن در این حالت کار سختی است، پس به شکل طبیعی آرنج به سمت بدن متمایل میشود.
۵. انگشت دست را صاف نگهدارید
برخی اوقات یک تعداد از سیمها زمانی که آکورد بارهدار اجرا میکنید صدا میدهند و برخی دیگر صدای خفه یا گز دارند. دلیل این مسئله میتواند صاف نبودن انگشتی که باره گرفته است باشد. زمانی که انگشت شما انحنا داشته باشد سیمها از زیر آن عبور میکنند و نیرویی که وارد میکنید به سیم مورد نظر نمیرسد. هنگامی که انگشت اشاره را برای باره گرفتن روی دسته ساز قرار میدهید این انگشت میتواند از دسته یوکللی بالاتر نیز برود.
آکوردهای بارهدار بر اساس شکل آکورد C
یکی از مزیتهای تکنیک باره استفاده از آن با آکوردهای سر دستهای است که بلد هستیم و ساختن آکوردهای جدید است. برای آشنایی با این آکوردها مقاله راهنمای آکوردهای یوکللی را بخوانید.
آکورد C را در نظر بگیرید (انگشت سوم بر روی سیم اول فرت سوم) بیایید به جای انگشت ۳ از انگشت ۴ استفاده کنیم یعنی انگشت کوچک. حالا انگشت ۴ را دو فرت به سمت پایین دسته حرکت دهید یعنی انگشت را بر روی فرت پنجم بگذارید. حالا انگشت اشاره بر روی فرت دوم باره میگیرد. مثل این است که بر روی فرت دوم کاپو قرار دادهایم. اسم این آکورد جدید آکورد D است.
اگر همین کار را دوباره انجام دهیم و انگشت کوچک را بر روی فرت هفتم قرار دهیم و باره ۴ را بگیریم نام این آکورد E است. بنابراین با جابهجا کردن آکورد C در طول دسته یوکللی و گرفتن باره در طول دسته شکلهای جدیدی از آکوردهای دیگر را بر روی دسته ساز درست میکنیم.
آکوردهای بارهدار بر اساس شکل آکورد F
همینکار را نیز میتوان با آکورد F انجام داد. آکورد F را بر روی یوکللی بگیرید. حالا به جای انگشت اشاره انگشت دوم ( انگشت وسط) روی سیم دوم فرت اول قرار میگیرید و به جای انگشت دوم که روی سیم چهارم فرت دوم است انگشت سوم را قرار می دهیم. با اینکار انگشت اول خود را برای انجام تکنیک باره آزاد کردهایم.
انگشتان خود را دو فرت به سمت پایین دسته یوکللی جابهجا کنید. با انگشت اشاره روی فرت دوم باره بگیرید. نام این آکورد G است. اگر همین آکورد را ۲ فرت دیگر به سمت جلو ببریم آکورد A را خواهیم داشت.
آکوردهای بارهدار بر اساس شکل آکورد A
همین مثالها برای آکورد A نیز صادق است. با انجام اینکار با آکورد A دو فرت جلوتر آکورد B را خواهیم داشت و سه فرت جلوتر آکورد C را خواهیم داشت.
آکورد Bb بر روی یوکللی
اگر دقت کرده باشید زمانی که آکورد A را میگیریم و آن را یک فرت به سمت جلو حرکت میدهیم و باره ۱ را میگیریم دقیقا همان آکورد Bb را بر روی یوکللی گرفتهایم. آکورد Bb یا همان آکورد A# در واقع هم شکل آکورد A است اما یک فرت جلوتر.
آکوردهای بارهدار بر اساس آکورد Am
مطمئنا این قانون فقط مختص به آکوردهای ماژور نیست و شما می توانید با انتقال آکورد Am دو فرت به سمت پایین دسته و گرفتن باره بر روی فرت اول آکورد Bm را داشته باشید.
آکوردهای بارهدار بر اساس C6
زمانی که شما هیچ انگشتی بر روی دسته یوکللی قرار ندهید صدای آکورد C6 یا Am7 را می دهد. این آکورد هم جز آکوردهایی است که می توان در طول دسته انتقال داد. شما با گرفتن باره 5 به شکل کامل آکورد F6 را میگیرید.
آکوردهای بارهدار نه تنها شکلهای مختلف از آکوردهای متقاوت را نشان میدهند بلکه آکوردها را با صدادهیهای متفاوت و خاص میتوان اجرا کرد. برای مثال این توالی آکورد را به شکل معمول که بلد هستید بنوازید C-F-G-C. مانند شکل پایین.
حالا همین توالی را به شکل زیر بنوازید.
این توالی نیز مانند توالی قبلی است و آکورد چهارم همان آکورد C است اما با یک ترتیب نت دیگر و صدایی متفاوت که حس خاصی را به این توالی آکورد میدهد. با اضافه کردن آکوردهای بارهدار به توالی آکوردی که مینوازید کمی پیچیدگی و حس متفاوت و در واقع چاشنی اضافه میکنید. شنوندگان با شنیدن این فضا فکر میکنند شما یک نوازنده ویرتئوز هستید در صورتی که که شما همان آکوردهای ابتدایی و ساده را به شکل باره مینوازید.
زمانی که از یک آکورد بارهدار استفاده می کنید مطمئن شوید که تمام سیمها صدا میدهند. صدای تکتک سیمها را چک کنید و هر سیمی را که مشکل دارد بررسی کنید و مشکل را برطرف کنید. کمی زمان بگذارید و برخی از این آکوردهای باره دار را بر روی یوکللی یاد بگیرید. در ایران یوکللی یکی از ابزارهای یادگیری مفیدی که میتوانیم به شما پیشنهاد کنیم پوستر آکوردهای یوکللی است.